ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα διατήρησης της ιστορικής μνήμης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε χώρα δημιουργούνται ομάδες νέων οι οποίες εργάζονται για την κατανόηση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Καταγράφουν, σε οπτικοακουστικό ρεπορτάζ, τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα μουσεία και οι λοιποί εκπαιδευτικοί οργανισμοί στην κάθε χώρα.

Οι δραστηριότητές μας προϋποθέτουν την άτυπη εκπαίδευση των νέων στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων καταγραφής, για να αποτυπώσουν μεθόδους και έργα διατήρησης της ιστορικής μνήμης των νέων κατά χώρα. Αρχικά συγκεντρώνονται στην Ελλάδα, στον «Ελληνικό Κόσμο», το μουσείο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, 33 νέοι και 10 εκπαιδευτικοί από τις συμμετέχουσες χώρες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την οπτικοακουστική καταγραφή.

Από εκπαιδευτικούς του Ιδρύματος παρουσιάζονται και αναλύονται οι μέθοδοι συμβολής στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι νέοι που συμμετέχουν επισκέπτονται τις δύο διαδραστικές εκθέσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ιστορίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μία άλλη έκθεση» και «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», μέσα στις οποίες οργανώνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Συμμετέχουν σε μια σειρά εικονικών περιηγήσεων στην αρχαία Ολυμπία, τη Μίλητο κτλ, στα εικονικά «θέατρα» του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος». Παρακολουθούν, επίσης, προβολές ιστορικών ντοκιμαντέρ. Ασκούνται, ακόμη, στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο και στην αναζήτηση ιστοσελίδων, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Όλες τις δράσεις τους στο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» τις καταγράφουν σε βίντεο.

Επιστρέφοντας στις χώρες τους, παράγουν, με την ίδια διαδικασία, οπτικοακουστικό και δικτυακό υλικό, το οποίο ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Η πρώτη εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος διοργανώθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2004.